Trening zmysłów z piwnym sensorykiem w tyskim browarium

Zmysły można trenować jak mięśnie. Potrzebna jest odpowiednia technika, wskazówki profesjonalisty i … ciekawe gatunki piwa. Chcesz się przekonać, czy znajdziesz w piwie zapach truskawek? Porównać smak piwa jęczmiennego z pszenicznym, polskiego z holenderskim? Przyjdź na spotkanie z sensorykiem do Tyskiego Browarium. Na degustacje piw świata zapraszamy w każdy ostatni piątek miesiąca.

„Piwa świata w tyskim świecie piwa” to specjalna edycja zwiedzania przygotowana przez Tyskie Browarium z okazji Międzynarodowego Roku Piwa. W każdy ostatni piątek miesiąca na gości czeka degustacja piw świata, którą prowadzi profesjonalny sensoryk. Smakosze piwa będą mogli poznać techniki degustacji, dzięki którym odkrywa się cały bukiet piwnych smaków i zapachów. Skosztują piw jasnych, pszenicznego i ciemnego oraz dowiedzą się więcej o sztuce piwowarstwa.

Trening zmysłów1

Kim jest sensoryk? To specjalista w browarze, którego zadaniem jest kontrola każdej wyprodukowanej partii piwa. Kolor, zapach, smak trunku – wszystko musi odpowiadać najwyższym normom jakości. Do tego potrzebne są szczególnie wrażliwe zmysły.

Piwo ma skomplikowaną naturę. Choć tworzy je zaledwie kilka składników, w tym słód, woda, drożdże i chmiel, efekt końcowy jest bardzo urozmaicony. Są piwa jasne i ciemne, oparte na różnych gatunkach zboża i odmiennej fermentacji drożdży – mówi Piotr Fudalej, specjalista ds. sensoryki w Kompanii Piwowarskiej SA. – Polacy upodobali sobie piwo jasne, typu lager. Dzięki degustacji piw świata poszerzą swoje piwne horyzonty i zdobędą koneserskie umiejętności.

Międzynarodowy Rok Piwa, którego patronem jest Tyskie, to całoroczne święto piwa i jego miłośników. Dobrej zabawie towarzyszy promocja kultury piwnej oraz szerzenie wiedzy i historii piwowarskiej. Inauguracja Międzynarodowego Roku Piwa miała miejsce w Tyskim Browarium, a degustacje piw świata to jego kolejna odsłona.

Trening zmysłów2

Kiedy odbywają się edycje zwiedzania „Piwa świata w tyskim świecie piwa” Zapraszamy w każdy ostatni piątek miesiąca, (czyli 28.08, 25.09 itd.) do końca Międzynarodowego Roku Piwa (czyli marca 2009), o godz. 18.00 do Tyskiego Browarium. Zwiedzanie trwa godzinę, a kolejną godzinę – spotkanie z sensorykiem i degustacja.

Jak wziąć udział w zwiedzaniu połączonym z degustacją piw świata?
Ze względu na ograniczoną liczbę miejsc wymagana jest wcześniejsza rezerwacja. Podwójną wejściówkę otrzymają osoby, które zadzwonią w środę poprzedzającą ostatni piątek miesiąca w godz. 10.00 – 12.00 na nr tel. (+ 48) 783 508 198. Decyduje kolejność zgłoszeń. Oferta jest bezpłatna i przeznaczona tylko dla osób pełnoletnich.

Tyskie Browarium – największe w Polsce centrum wycieczkowe poświęcone browarnictwu. Tyskie Browarium powstało 1 grudnia 2004 i mieści się w starannie odrestaurowanym budynku kościoła ewangelickiego z 1902 roku. Otwarta ekspozycja obejmuje eksponaty związane ze sztuką warzenia, serwowania i spożywania piwa, a także tradycją i historią Tyskich Browarów Książęcych. Obok tradycyjnej wystawy w muzeum wykorzystane są nowoczesne formy muzealne obejmujące między innymi pokaz wykonanej w technice 3D fabularyzowanej historii Tyskich Browarów Książęcych i Ziemi Pszczyńskiej, interaktywne narzędzia wystawiennicze i prezentacje multimedialne. Rocznie muzeum i browar odwiedza około 40 tysięcy gości z kraju i zagranicy.

Więcej informacji na www.tyskiebrowarium.pl



MENU

Strona główna

O nas

Redakcja

Mapa strony

Kontakt

Reklama

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POPULARNE TEMATY

 



Miejsce na Twoją reklamę

O Nas | Redakcja | Kontakt | Reklama | Polityka Cookies i Polityka Prywatności | Mapa strony

Promocja Regionów | Promocja Biur Podróży | Promocja Hoteli i SPA | Turystyka biznesowa i obiekty konferencyjne | Systemy dystrybucji

© drogowskaz.com.pl