UE – Produkty regionalne

Bryndza podhalańska jest jedynym dotąd zarejestrowanym przez Polskę produktem regionalnym. Liderem są Włosi, mający aż 160 wydanych certyfikatów. Na opinię Komisji Europejskiej czekają polskie produkty takie jak miody regionalne, oscypek, redykołka, olej rydzowy. Produkt otrzyma unijny certyfikat, gdy przez pół roku żadne państwo nie zgłosi zastrzeżeń do decyzji KE. Czemu służy certyfikat? Dzięki niemu dany produkt może być oznaczony jednym z trzech specjalnych symboli.
  • Chroniona może być jego nazwa pochodzenia, jeżeli nazwa produktu, jakość i cały proces technologiczny jest związany z pochodzeniem.
  • Chronione oznaczenie geograficzne, jeżeli produkt ma cechy przypisane pochodzeniu geograficznemu i chociaż jeden z etapów jego produkcji odbywa się na danym obszarze
  • Gwarantowana tradycyjna specjalność, jeżeli produkt posiada cechy różniące go od innych produktów oraz posiada specyficzny, tradycyjny charakter np. używane metody, skład etc.
Dzięki danemu oznaczeniu produkt jest bardziej konkurencyjny. Promuje on swój obszar pochodzenia, co napędza turystów do odwiedzenia regionu. Dany produkt zachęca do głębszego poznania danego społeczeństwa, jego kultury, historii, tradycji.


MENU

Strona główna

O nas

Redakcja

Mapa strony

Kontakt

Reklama

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

POPULARNE TEMATY

 



Miejsce na Twoją reklamę

O Nas | Redakcja | Kontakt | Reklama | Polityka Cookies i Polityka Prywatności | Mapa strony

Promocja Regionów | Promocja Biur Podróży | Promocja Hoteli i SPA | Turystyka biznesowa i obiekty konferencyjne | Systemy dystrybucji

© drogowskaz.com.pl